zaterdag 19 januari 2013

Uitslapen, broodbakmachine, Blechkuchen en...ZON!!!

Het was vanmorgen wel even lekker, om iets langer te kunnen blijven liggen! Dan is 7.30u toch echt uitslapen, hahaha! We hebben eerst lekker ontbeten en daarna ben ik even naar de winkel gegaan om een paar produkten te halen voor een brood! Ik heb een broodbakmachine gekregen en deze wil ik vandaag uittesten.
Erik is boven bezig gegaan, niet met het boren van gaten, zoals ik eerder vertelde, maar met één van de ontelbaar andere karweitjes die gedaan moeten worden. Voor het boren van die gaten, heeft Erik een apparaat van het werk nodig en aangezien Erik opeens gisteren over moest werken, zat daarna het bedrijf al dicht en kon het apparaat dus niet mee naar huis. Nu is Erik met het kozijn bezig gegaan. De deur draait nog naar binnen, de badkamer ìn en de ruimte is daar al niet zo groot, dus de deur gaat straks naar buiten met de draai, maar ja, daardoor moet wel het kozijn veranderd worden. De gang boven, daar moesten de plinten verwijderd worden, want de huidige tegelvloer blijft daar niet, er zat ook nog een grote garderobe-wand van hout, maar die blijft ook niet, dus die is nu ook weg...en zo is er van verveling geen sprake!

De jongens vermaken zich zowel binnen als buiten, op dit moment is Erik met de jongens buiten, ze willen een nieuwe sneeuwhut maken! Ik heb de broodbakmachine uitgeprobeerd, met een rozijnenbrood. Deze ligt nu af te koelen, straks gaan we proeven! Het deeg heeft teveel gerezen, waardoor het veel te ver boven het blik uit kwam. Ik had precies de maten van de produkten aangehouden, maar sommige ingrediënten staan met lepels aangegeven...dat is lastiger. Het komt waarschijnlijk doordat er op die manier teveel suiker in is gegaan, dat schijnt op gist de uitwerking te hebben, dat het nóg harder gaat rijzen....de volgende keer dus minder suiker en de smaak kan ik nu nog niets over zeggen.

Gisterenmiddag heb ik een Blechkuchen gebakken, dit keer met amandelen in een gedeelte ervan (dat scheelt, dat het blik zo groot is!), de jongens vinden dat toch niet lekker. Het is niet verkeerd, maar een volgende keer doe ik er ook nog wat rozijnen en andere noten bij en dan de noten nog fijner maken, dan dat ik ze nu had. En zo blijf ik uitproberen!

En dan nog een heugelijk feitje....we hebben weer zon op ons huis!!! Ze hadden gezegd 18 januari (althans Andy zei het) en dat klopt dus gewoon echt! Gisteren was er nog teveel bewolking, maar als die er niet was geweest, dan had de zon hier ook al geschenen! Een heel aparte gewaarwording moet ik zeggen. Ik kan niet zeggen dat ik de zon echt gemist heb, het was tenslotte niet donker, vooral niet als er sneeuw in het dorp ligt. Je hebt zonlicht op andere manieren, tijdens wandelingen of als je bijvoorbeeld in Villach bent (al schijnt daar de zon erg weinig moet ik zeggen, doordat er vaak en veel lage bewolking hangt). Maar nu de zon opeens vandaag naar binnen scheen was het weer heerlijk! Het is nog niet heel erg lang, maar dat gaat snel genoeg goed komen!

vrijdag 18 januari 2013

Geen wandeling...

Het is vrijdag, maar ik heb vandaag niet meegewandeld... deze week heb ik al heel wat uren buiten gespendeerd, met sneeuwruimen, met de kinderen en de bobsleetjes. De hele week is het al vroeg op, maar het op tijd naar bed gaan, moet er nog 'inkomen'...het was wel de bedoeling, maar het is gewoon niet gelukt. Dat kun je dus nu zo langzamerhand wel voelen! Ook was Luuk weer aan een schoon bed toe, die heeft de laatste twee avonden alleen in bed geniest, gehoest en geproest...dan weet ik wel genoeg, zijn allergie speelt weer op (tegen de huisstofmijt). Het grappige is, dat Luuk dit heeft, zodra het beddengoed er bijna twee weken op ligt. Ik verschoon altijd al elke veertien dagen de bedden!
In plaats van wandelen, heb ik dus de bedden van Luuk en Thijs (stapelbed) verschoond, gewassen, gestreken, stofgezogen...en nu zit ik met een kop thee...en alle zin is weg, hahaha, ben aan weekend toe!

Het zou vannacht droog blijven, maar gisterenavond begon het al licht te sneeuwen, dus we hadden de wekker maar weer vroeg gezet. Gelukkig lag er maar zo'n 5cm, dus we waren met vijftien minuten klaar met het sneeuwruimen! Als het goed is, blijft het vandaag en morgen verder droog en morgenavond of nacht zou er weer neerslag kunnen komen.

Vandaag is Erik weer met de auto gegaan, de wegen zijn allemaal goed schoon en daarom gaat Erik vanmiddag ook 'eindelijk' langs de bouwmarkt om het materiaal te halen!
Morgen zal het nog weer een puinhoop gaan worden in huis...er wordt een gat gemaakt boven in de badkamervloer, dóór onze badkamer en daarna naar de kelder, voor de riolering. Ook komt er een gat vanaf de kelder, door ons toiletruimte naar boven, voor de leidingen...tja, het moet toch gebeuren! En het wordt altijd eerst slechter, voordat het beter wordt!

donderdag 17 januari 2013

80 centimeter...

Het gaat maar door, echt onvoorstelbaar! Gisteren is er tussen 7.30u en 17.00u ruim 25cm bijgevallen...gisterenavond en vannacht heeft het ook weer gesneeuwd, bij het opstaan vanmorgen was het droog, maar ook nu begon het om 7.30u weer te sneeuwen!
Op dit moment hebben we meer dan 80cm verse sneeuw gehad, sinds zondagmiddag... het is maar goed dat de sneeuw 'inklinkt' (goed woord?), het zakt steeds wat na, want anders was er bijna geen doorkomen aan met lopen alleen al!

 
 
 


Toen we gisteren terugkwamen van de Kindergarten, had ik vlak daarvoor
juist het oprit schoongemaakt, maar Thijs pakte een sneeuwschuif en begon
te schuiven, het volgende laagje sneeuw lag er namelijk alweer!

Vanmorgen toen Jordy en Luuk naar school gingen

Thijs op weg naar de Kindergarten vanmorgen rond 7.45u

de wonderbaarlijke natuur...
Gisteren was het heel lastig voor Erik om met de auto naar huis te komen, vandaar dat hij vanmorgen met de bus is gegaan. De voorspellingen zijn verschillend. Het zou alleen vanochtend nog wat sneeuwen...al hoorde ik een uur geleden op de radio dat het in Oberkärnten bijna overal droog zou zijn...hier niet! Het sneeuwt nog steeds volop! Er is zelfs een sneeuwalarm afgegeven, die geldt tot vanavond 20.00u en dat terwijl het toch zou opklaren? Zaterdag zou een mooie dag worden en zaterdagavond en daarna zou het weer gaan sneeuwen, we wachten gewoon maar af!
Hahaha, het enige jammere is, als het goed is, hebben we vanaf morgen weer wat zon bij ons huis...maar ja, met de sneeuwval en daardoor de bewolking, zullen we die amper of niet zien!

woensdag 16 januari 2013

Materiaal en Langlaufen

Zow, ik zal het nu eens even ergens anders over hebben...(maar het sneeuwt wel heel erg nu...hihi)!
Erik was van alles van plan deze week, hij hoefde alleen maar even langs de bouwmarkt, materiaal inslaan en zou dan weer vol aan de slag kunnen, het sloopwerk in de badkamer is klaar namelijk...maar ja, tegenwoordig hebben we een andere hobby: sneeuwruimen! Haha, met sneeuwval in deze vorm, ga je het natuurlijk niet opzoeken en gaat Erik rechtstreeks vanuit het werk naar huis. Vandaag wordt er een flinke hoeveelheid sneeuw voorspelt, dus ook vandaag gaat Erik geen materiaal halen. Ach, hij bedenkt zich steeds wel andere karweitjes uit, je zult eens stil gaan zitten...

De jongens vervelen zich geen moment nu! Maandagmiddag hebben ze hier rond het huis gespeeld in de sneeuw, een loopgraaf gegraven en even later kwam de dochter van Ute aan en is mee gaan spelen. Luuk en Thijs zijn ruim 2,5 uur buiten geweest...en nog moest ik ze bijna naar binnen 'slepen'. Gisterenmiddag hebben we de bobsleetjes meegenomen en zijn naar de overkant gelopen. Daar was een slee-helling gecreëerd in het weiland de dag ervoor, maar helaas was deze weer ondergesneeuwd en wel zo erg, dat je er niet met de slee naar beneden kon. Ute en een andere buurvrouw waren al buiten, net als de kinderen van hen en toen zijn Ute en ik op de weg gaan staan, onderaan een helling en we hadden de kinderen gezegd, dat ze, waar wij stonden, moesten remmen en wegdraaien op het oprit, zodat er geen gevaarlijke situatie's zouden ontstaan. Het ging als een speer!! De eerste paar keer afdalen is het nog lastig inschatten voor de kinderen, dus de ene belandde in de bosjes en de ander bijna in de tuin achter een oprit, maar toen ze het door hadden, ging het geweldig! Een goed uur hebben we ons daar vermaakt en toen zijn we weer richting huis gegaan.
 
 
 


De bovenste foto is nog bij ons, het weggetje naar beneden en de onderste foto is aan de overkant gemaakt.

De gemeente is nu volop bezig om de Langlaufloipe voor te bereiden! Aan de overkant, in de weide waar ook de slee-helling gemaakt wordt, wordt ook een flinke Langlaufloipe gemaakt! Dat schijnt hier elk jaar gedaan te worden. Ook op het schoolplein en de weide onder ons, daar wordt een loipe gemaakt en wel voor de school!!! Het schijnt dat de klassen die sport hebben, dan met een juf allemaal gaan Langlaufen! De school zelf heeft zeker 30 uitrustingen liggen, dus dat wordt dan de sport...in plaats van de gymzaal! Ik ben heel benieuwd wanneer ze voor het eerst gaan Langlaufen, Jordy en Luuk zijn al helemaal opgewonden! Op dit moment sneeuwt het er waarschijnlijk te hard voor.

dinsdag 15 januari 2013

Sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw!24 uur na de foto van gisteren... 
Gewoon even een paar foto's van hoe het er nu uitziet...en het sneeuwt gewoon stug door! De voorspellingen waren juist, dat het vandaag wat minder zou sneeuwen...zo ziet het er nu niet naar uit! Haha, vanmorgen een inschattingsfoutje...we hadden de wekker weer op tijd gezet en Erik is eruit gegaan om te kijken of het nodig zou zijn, om het oprit schoon te vegen. Ute is gisteren even langs geweest en zei dat het vanmorgen waarschijnlijk niet nodig zou zijn, er zou in de nacht bijna niets vallen. Erik kijkt dus met een 'half' oog naar buiten en ziet, vlak voor de voordeur, een cm sneeuw liggen en komt terug met de mededeling: er hoeft nu niet geschoven te worden, dus we gaan er vervolgens op het normale tijdstip uit. Wassen, jongens uit bed, aankleden en opeens zegt Erik: ''ik kom er zo weer aan''. Blijkt dat hij te dichtbij de voordeur gekeken heeft en daar lag bijna niets op dat moment....maar op het oprit lag een goede 10cm!! Haha en het sneeuwde ook nog eens flink! Dus Erik heeft snel de bandensporen voor de auto vrij gemaakt en Jordy heeft mij, nadat Luuk en Thijs op school waren (Jordy heeft dinsdags het 1e uur vrij) geholpen met schuiven van de rest.

maandag 14 januari 2013

SNEEUW!!!!!!

YES, eindelijk!!! Hahaha, zoals waarschijnlijk een Bleiberger zal zeggen: Het is nèt begonnen te sneeuwen:

En het sneeuwt nog volop...en ik kan vertellen, dat de vooruitzichten bijna 'saai' zijn...sneeuw, sneeuw, sneeuw en euh...sneeuw! Tot en met vrijdag wordt er sneeuw voorspelt en er werd net op de radio gezegd, dat je rekening mag houden met in totaal een meter nieuwe sneeuw...spannend!

Het is natuurlijk voor Erik wat minder...gelukkig worden de straten volop geschoven en gestrooid, maar Erik moet wel naar Villach rijden...vanmorgen is hij eerder vertrokken.
Vanmorgen zijn we om 5.45u opgestaan en hebben het oprit schoongemaakt. Wij vonden het al behoorlijk op tijd, maar ik hoor zo links en rechts om mij heen, dat mensen om 04.00u al opstaan, naar gelang de grootte van het oprit....en dan maakt het niet veel uit of je een sneeuwfrees hebt of niet, die frees moet je ook eerst aan de praat brengen en daar loop je ook achteraan en ook daar moet je met de schep bij af en toe...tja, daar krijg je alleen niet zoveel zweetdruppeltjes van...hihihi! Ach, er is niks mis mee, in het schemer, in de sneeuw, gezamelijk het oprit schoonvegen...
Dat wordt deze week gewoon wat eerder naar bed! Daar moeten we gewoon nog even inkomen, maar dat is hier wel vrij normaal.

zondag 13 januari 2013

Vleugels...vogels en sneeuw!

De vleugels van de ramen...hoe kan ik dat het makkelijkste uitleggen...

Een drie-vleugelig raam is één raam, dat verdeeld is in drie gelijke delen. In Nederland heb je vaak ramen, die verdeeld zijn in twee gelijke delen of een groot deel en een klein deel. Aangezien we hier wel een vorm van thermopane hebben, maar dan wel de allereerste vorm, bestaan onze ramen uit letterlijk een binnenraam en daarachter het buitenraam, wil je dus een raam open zetten, dan moet je er dus twee open zetten...en daardoor bestaan onze 'drie-vleugelige' ramen uit in totaal 6 ramen...Josina, ik heb een oude foto erbij gehaald waarop het duidelijk te zien is!
hier dus het drie-vleugelige raam van onze slaapkamer en als je goed bij het
linkerraam kijkt (staat open), dan zie je dat er twee ramen achter elkaar zitten...
Hopelijk is het nu duidelijk! Gna gna, dit venster is dus straks verleden tijd en dit wordt een raam dat bestaat uit twee delen (hihi, vleugels...).

In december heeft Erik, samen met de jongens, in onze tuin een vogelvoederplek (eekhoorntjes mogen er ook van genieten) gemaakt! Ik had de foto toen al wel gemaakt, maar nog niet geplaatst, het is er leuk geworden!


Inmiddels sneeuwt het eindelijk weer! Het is vannacht begonnen, met een heel fijn poederlaagje, het is alweer even opgehouden, maar nu begint het ietsje harder. We hebben al een 'waarschuwings-sms' gekregen van de verzekering, dat er tussen nu en morgennacht zeker 20 tot 30cm nieuwe sneeuw bij zou vallen...zou dan nu toch de winter nog komen?