dinsdag 20 november 2012

Koken en bakken

Sinds wij hier wonen, heb ik al heel wat uitgeprobeerd op 'kook-/bakgebied'! Ik heb het altijd al wel leuk gevonden, maar mezelf er nooit de tijd voor gegund of er op dat moment even geen zin aan gehad, of te druk, of niet alle produkten in huis etc.
Hier is gewoon niet alles te krijgen of het is anders...en anders is helemaal niet erg, maar we zijn natuurlijk wel een beetje verwend. Het begon met soep...ik had ooit eens (ik geloof) twee keer soep gemaakt en ik vond het toen niet zo heel leuk om te doen en het was ook veel sneller en makkelijker om een blik open te trekken. Ik ben wat smaak betreft geen pietlut, het hoeven voor mij niet altijd bepaalde merken te zijn en als het een keer anders smaakt, is het toch ook goed?
Zowel mijn ouders als Eriks ouders hebben hier gelogeerd en beide hebben toen een keer soep gemaakt...en tja, het werk viel toen eigenlijk best mee, dat kon de smoes inmiddels niet meer zijn... Vandaar dat ik, nadat iedereen weg was, de eerst groentesoep heb gemaakt en die was nog lekker ook! Hahaha, van alle heren in huis kwamen er complimenten (oké, niet van Thijs...), met natuurlijk maar één doel: nog vaker zelf soep maken! Inmiddels heb ik ook tomatensoep gemaakt en natuurlijk de Kürbissuppe. Ach, af en toe wat improviseren, maar tot nu toe smaakte het allemaal!

Ook wat de avondmaaltijden betreft gaat het af en toe wat anders. Natuurlijk kennen ze in Oostenrijk ook de gewone aardappel, verschillende groente's en vlees. Maar bij de pasta's zit toch al wel een degelijk verschil en daardoor komt er geregeld gewoon wat anders op tafel en dat vind ik dus helemaal niet erg, want ik ben wel van de pasta's! De macaroni is hier anders, de spaghetti, bami en nasi heb ik het net over gehad vorige week, de lasagne smaakt anders, maar is wel echt lasagne die wij gewend zijn...
Ik teer nog steeds op een paar kruidenmix pakjes vanuit Nederland...dus af en toe zijn er ook nog de 'vertrouwde' smaken!

Een pudding had ik al weleens eerder gemaakt, maar nog bijna nooit kookpuddings en nu? Hahaha, geregeld wordt er in het weekend een pudding gekookt!
Van jam heb ik inmiddels ook al een paar liter gemaakt en wordt hier gretig gegeten.

De leukste catergorie blijft wel het bakken van brood, taart, muffins, cake en nu dan ook de stol, koekjes en pepernoten! Brood was ik natuurlijk in Duitsland al mee begonnen en daar heb ik nu al profijt van gehad. Tijdens het bakken van de stol, daar stond een temperatuur bij van de oven, die in mijn ogen niet helemaal goed was, dus ik heb daarin mijn weg gevolgd die ik ook volgde voor het brood bakken en dat was dus precies goed!

Waar ik eerder nog wel snel de kant en klare pakken van Dr.Oetker gebruikte (nu ook nog wel eens hoor!), vind ik het juist veel leuker nu om met het 'gewone' meel aan de slag te gaan en er zelf van alles aan toe te moeten voegen en dan is het natuurlijk helemaal leuk als het ook nog smaakt!
Hahaha, ik heb nog nooit zóveel eieren verbruikt als in de laatste weken!
Natuurlijk ben ik nog wel een echte beginneling en ziet het er allemaal niet zo uit als bij de bakker of in de winkel, maar ik vind alleen het idee van dat het zelf gemaakt is helemaal super!! Dat heb ik Jordy trouwens ook even aan het verstand moeten brengen...die jongen hoort dat ik een stol wil bakken en begint al bij het samenvoegen van het meel met het ei te zeggen: ''Ik geloof niet dat die stol lekker gaat worden hè?'' (hij rook de gist...tja, dat ruikt ook niet lekker!) en vervolgens is de stol klaar en komt er commentaar over dat het er wel gek uitziet..of dat de stol in het midden zo laag is.... Ik kan best commentaar hebben, ik ben zelf ook wel kritisch, maar ik ben geen bakker! Ik heb hem dus, na de zoveelste opmerking, uitgelegd dat het vooral gaat om het feit dat het zelf gemaakt is...daar was hij het gelukkig wel mee eens!

Ik had trouwens nog wel het 'probleem' dat mijn zelfgebakken koekjes en zaterdag ook de pepernoten, na het volledige afkoelen, vrij snel slof wilden gaan worden, nadat ik ze in een bak had gedaan....gelukkig wist Corine raad! Hahaha, altijd handig om een bakker in de buurt te hebben! Ik moet ze dus niet in een luchtdichte doos bewaren, maar in een koekjesblik.....die heb ik dus niet, vandaar dat ik nu maar even de deksels er niet vast op druk en inderdaad Corine, het werkt!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar alles wat je zelf bakt is véél lekkerder(zeggen ze bij mij). En van die blikken had ik ook al gehoord. En als je de verschillende kerstkoekjes gaat bakken. Niet bij elkaar doen(de smaken) maar in verschillende blikken. Blijven ze weken goed.
Groeten van Josina

Anoniem zei

Hahaha, van die opmerking speciale merken ben jij volgens mij de enigste, ik ken er een die alleen maar de groentes van het merk HAK lust......rara wie zou dat nu zijn????
Bianca

Anoniem zei

Inderdaad Josina, heb nu hier een paar keer brood gebakken en nu willen de jongens dus eigenlijk het brood van de Lidl niet meer...

Ik baal zo dat ik met verhuizen verschillende blikken heb weggegooid zeker nu ik toch een soort of 5 Kerstkoekjes bak... En jij hebt in ieder geval wat te vragen aan het Christkind ;)

Groetjes Corine