donderdag 6 december 2012

Der Nikolo en Konijnen


Waar in Nederland Sinterklaas voorbij komt, in Duitsland de Nikolaus, noemen ze deze best man hier in Oostenrijk 'Der Nikolo'. Hoe verwarrend kan het voor een kind worden, dat met al deze landen een soort binding heeft? Toen we in Duitsland woonden en dus nog heel dicht bij alle familie in Nederland, hebben we voornamelijk Sinterklaas gevierd en de kinderen hebben op school dan nog Nikolaus meegevierd. Nu is het anders. Waarom zouden wij nog Sinterklaas vieren, nu we hier wonen? De jongens hebben helemaal nooit in Nederland gewoond, we hebben altijd Sinterklaas meegevierd, omdat het ook makkelijker was voor de familie...het scheelt veel uitleg naar de kinderen toe. Wij hebben de jongens gelijk uitgelegd, toen we gingen verhuizen, dat Sinterklaas niet meer in Oostenrijk komt, véél te ver weg en in Oostenrijk is een andere goede man voor de kinderen (ook de boze mannen, maar dat terzijde). De jongens hebben er eigenlijk niet één moment moeilijk om gedaan! Ze weten dat het de 5e gevierd wordt, het is een paar keer ter sprake gekomen, maar meer ook niet. Der Nikolo (gevierd op de 6e) brengt geen zak met cadeau's maar voornamelijk te eten...mandarijnen, noten, vijgen, chocolade...af en toe een klein presentje, maar dat is het!
Waar ik het al over had, er zijn ook de boze mannen, de Krampussen. Dit zijn vreselijk lelijk uitziende monsters die ook echt de bedoeling hebben, om kinderen angst aan te jagen en dit wordt dan ''gevierd'' op de 5e. Tegenwoordig worden deze twee enigszins samengevierd, dan komt er een Krampus samen met een Nikolo in huis (op bestelling dan...). Kort gezegd moet de Nikolo goed maken, wat de Krampus verprutst! Ik heb het nagevraagd en de meeste mensen vieren het geheel op de avond voor Nikolo, dus op de dag van de Krampus.


                                                   Een voorbeeld van de Krampussen...

Vandaar dat wij ons daar ook aan hebben gehouden en dat de Nikolo bij ons een cadeautje en een zakje chocolade voor de voordeur heeft gelegd! Geen toeters en bellen, de jongens vonden het heel spannend en helemaal geweldig! Jordy pakte zijn cadeautje op, hij glunderde helemaal, keek nog eens naar buiten en riep vervolgens: ''Danke schön Nikolo!''
Ze hebben het uitgepakt, er even mee gespeeld, een chocolaatje gegeten en Nikolo had zijn werk weer goed verricht!!
De echte cadeau's, die brengt het Christkindl...dus niet de Kerstman of de Weihnachtsmann...als het goed is, vliegt het Christkindl op 24 december over en laat dan overal de cadeau's achter! We zijn benieuwd!

Snoopy en Speedy, onze twee holengravende konijnen, bivakeren altijd buiten, ook nu...nu het al flink koud is buiten! Het lastige op dit moment is, is dat het water steeds bevriest. Meerdere keren per dag moet er dus gecontroleerd worden, of ze nog wel water hebben en eigenlijk is het steeds bevroren. Ik heb internet erop nageslagen, maar er is niets anders tegen te doen. Ze hebben sinds een poos al voor het ene hok een houten deurtje zitten, die overdag nog open staat en alleen in de nacht nog dicht gaat (binnenkort blijft het waarschijnlijk de hele dag dicht) en nu hebben we over het hok twee buitenspeelkleden van de jongens gelegd. Ze hebben al een flinke wintervacht gekregen en ze zijn nog steeds heel opgewekt! Ze gaan nu nog steeds, ondanks de kou, wel eens in de ren...hahaha, een paar weken geleden waren ze weer eens heel actief! Erik had een steen op de plek gelegd, waar ze steeds uitbraakpogingen doen, dat zou ze tegenhouden! Haha, Snoopy en Speedy niet! Beide dames hebben samengewerkt en een hol van ongeveer een meter lang gegraven!!!!! Onder meerdere stenen en de ren door!! Erik liep richting de otto en zag opeens Snoopy heel relaxed op het gras zitten, kauwend op een paar sprieten gras! Blijkbaar willen ze echt niet weglopen, want Erik kon Snoopy gewoon oppakken, liep richting hok en zag daar net Speedy zijn poging ondernemen!
Afgelopen weekend (toen er sneeuw al lag) toen heeft Snoopy wel een hol gegraven, maar dit keer een echt hol! Waarschijnlijk voelde ze zich niet beschermd genoeg of had ze het koud, want ze had een gangetje gemaakt en aan het einde ervan kon ze zich omdraaien, want ze kwam er met de snuit naar voren weer uit! Dat mag natuurlijk, ze moeten ook wat te doen hebben en het zijn wel konijnen! Het houdt de nageltjes mooi kort!!

1 opmerking:

Anoniem zei

In Montafon heet de beste man wel Nikolaus. Ik heb altijd meer op met kerst. Veel sfeervoller.
Je had het gaas een halve meter de grond in moeten graven. Dan kunnen de nijntjes niet ontsnappen(ervaring hahaha).
Geniet ze.
Groetjes van Josina