zondag 25 mei 2014

Wandeling en Fichtensiroop

En zo zag onze heerlijke zondag eruit: Een wandeling op de Erzberg!
En zoals ik eerder schreef, ik wil proberen eigen hoestsiroop (Fichtensirup) te maken en daarvoor had ik met de wandeling een zak meegenomen om er de bloeisels van de Fichten (dennen) in te doen. We hebben verschillende stops gehouden om weer even te plukken:
Het eerste stuk van de wandeling hebben we gewandeld daar waar ik vrijdag met Burgi en Gerhard heb gewandeld. We kwamen langs een oud huis/boerderij en Burgi nam mij er mee naar binnen en vertelde van alles over dit huis, het stamt van de Bergbouw. Het huis is aan het vervallen...zóó zonde, het is een prachtpand ook al begint het te vervallen, maar ik zie het al helemaal voor me hoe het er ooit uit heeft gezien...dat moet geweldig zijn geweest:

Nu zijn we er gezamenlijk met de jongens in geweest

Er staat ook een schuur bij en daar moesten de heren natuurlijk even onderin spieken:

Dit is de schuur in vol zicht:

We hebben onze wandeling verder vervolgd en een picknick gehouden. We hadden brood, drinken, wat te snoepen en te snaaien mee...want Erik en ik wisten dat we al verder zouden willen lopen dan dat de jongens wisten...anders waren er al twee bij huis beginnen te mopperen...gemeen hè? :-)


Op de Erzberg kom je dus echt overal de Stollen tegen:Jordy en Thijs waren er niet zo van gecharmeerd dat we nog hogerop gingen...precies de twee waarvan we het al wisten! We hebben ze erdoor moeten kletsen, maar uiteindelijk vonden ze het toch wel mooi... We hadden eigenlijk de top van de Erzberg willen aandoen, maar de zon was vrij heftig en we hadden natuurlijk eerst de boerderij bekeken, die met een redelijke omweg van de top af was...uiteindelijk hebben we de top vandaag dan ook niet gehaald, we besloten de weg naar beneden te vervolgen. Als we rechtstreeks naar de top waren gegaan, hadden we het zeker gehaald!! Maar het moet wel leuk blijven natuurlijk en Thijs had het er echt helemaal aan... we hebben afgesproken dat we de volgende keer rechtstreeks gaan en dat ze dan zelfs minder ver hoeven te lopen dan vandaag. Luuk vindt het allemaal prima, die loopt gewoon mee en die hoor je ook niet mopperen, maar de andere twee... hahaha, pfieuw...


We zijn uiteindelijk een goede vijfeneenhalf uur weg geweest, met veel stops en een lange middagpauze, met geregeld plukken van de Fichten en we waren het allemaal eens: het was een mooie wandeling!! Erik en ik hebben beide vandaag weer een stuk Erzberg gelopen, wat we nog niet kenden!

Thuis aangekomen heb ik, na de koffie, gelijk de Fichten verwerkt. De bloeisels zitten nu in glazen potten, in lagen van de bloeisels en een laagje suiker, opgebouwd tot alles op was:

En zo moeten de potten een aantal weken op een lichte of zonnige plek staan om daarna gezeefd te worden! Ik heb na het eten vanavond nog wel even een klein rondje plukken gedaan en de potten nog iets meer gevuld dan hieronder op de foto. Terwijl ik aan het plukken was, liepen er een man en een vrouw langs. De man keek in het bakje en zei: ''Ah, wird Schnapps gemacht?'' Haha, ik schudde en zei dat ik er een siroop van ging maken en de vrouw lichtte op: ''Hustensaft? Der ist besser als welche man wo auch kaufen kann!!'' Nou ja, dat is natuurlijk goed om te horen! Ik ben benieuwd hoe het gaat worden!

1 opmerking:

huis tjokvol zei

super leuk zo,n wandeling,en ik ben benieuwd of het lukt om hoestsiroop te maken

gr yvonne