zaterdag 25 mei 2013

Sneeuw, vitrage en Plissee's


Het is alweer zaterdag...de week is voorbij gevlogen en vanmorgen zijn mijn ouders en mijn tante alweer richting Nederland gegaan...
Ze hebben zich de afgelopen week goed vermaakt volgens mij! Ze zijn zelfs naar Italië en Slovenië geweest! Hahaha, dan hebben ze al meer bekeken dan wij...maar goed, wij zijn niet van plan om hier te vertrekken dus wij hebben er nog tijd genoeg voor!
Ook had mijn moeder dit keer voor de derde keer haar naaimachine bij zich om vitrage's te naaien/vernaaien...en dit keer is het dan eindelijk gelukt! De eerste keer zaten we gewoon nog volop in de rotzooi en smeer, de tweede keer zaten de nieuwe kozijnen er nog niet in en hadden we net alle rails die er waren van het plafond gesloopt en nu! Nu met de nieuwe kozijnen en de nieuwe rails aan het plafond en voor mezelf de duidelijkheid over wáár ik vitrage wil hebben, is het dan eindelijk allemaal gelukt, samen met mijn tante!!
Gisteren, onze eigenlijke wandeldag...ging het wandelen helaas niet door vanwege...SNEEUW!! Whaa, hahaha, van de regen in de sneeuw en omgekeerd, de sneeuwgrens is inderdaad tot in ons dorp gedaald, maar niet lang, toen trok de grens zich alweer op, maar toch...ik heb al mijn balkonbakken van het balkon afgehaald en op de grond gezet, afgedekt en wel, tegen de vorst. Mijn vader had graag met onze wandeling mee gewild...echt jammer natuurlijk, maar in de zomer, als ze er weer zijn, dan gaan we gewoon voor een nieuwe poging!
Als de wandeling door was gegaan, dan waren mijn moeder en tante al vroeg met de vitrage begonnen, maar nu konden ze iets rustiger aan doen en kwamen ze wat later in de ochtend naar mij toe. Op dat moment zat Ute er, een kop koffie drinken en tevens met een uitnodiging...voor ons allemaal! Ik heb het haar rechtstreeks aan mijn ouders en tante laten vragen, want ik wist niet wat er bij hen de rest van de dag in de planning lag, dus toen mijn ouders en mijn tante kwamen, vroeg Ute gelijk: ''Hebben jullie zin om vanavond bij ons te eten!'' Nou ja, we werden gewoon allemaal weer uitgenodigd om bij Ute te komen eten en ze hebben de uitnodiging aangenomen, gezellig!
 
Toen was het tijd om de naaimachine erbij te pakken en de vitrage's die nog uit Duitsland komen en ook nog door mijn moeder genaaid zijn! Eerst meten en bekijken, de schaar erin, afspelden, naaien, het nieuwe band erop uitmeten en afspelden en vervolgens eraan naaien, haakjes erin en ophangen! Maar ja, dat wel keer zes! Voor drie ruimte's en dan twee delen...pfff, dat was behoorlijk wat werk uiteindelijk en is dan ook pas gisterenavond, na het eten afgerond!
In het appartement aan de keukentafel, met toeschouwers!
We hadden met Ute een tijd afgesproken, maar dat konden we niet echt halen, dus ik heb gebeld, dat we iets later zouden komen, maar toch is het niet gelukt om alles voor het eten af te krijgen...we zijn tegen 17.00u naar Ute gelopen en hebben een kop koffie gedronken en ze had zelfs nog een Kuchen gebakken. Vervolgens hebben we chili gegeten met brood, op een manier zoals wij dat helemaal niet kennen, maar het was erg lekker! En natuurlijk kwam er nog een Radler aan te pas...en een gewoon biertje voor de heren...en een schnapps...hahahaha! Ik ben met mijn moeder en tante als eerste naar huis gelopen, voor de laatste vitrage en wat later kwamen mijn vader, Erik en de kinderen eraan.
 
Nadat ze vanmorgen weggegaan zijn, hebben we de brandblussers meegenomen en zijn naar de brandweer in het dorp gelopen. Je kon er, tegen een kleine prijs, de brandblussers weer laten controleren! Tevens waren er een paar sloopauto's neergezet en kon je kijken hoe ze een auto open 'knippen' en het glas eruit zagen, voor de jongens best interessant natuurlijk!
Erik heeft verder alle vensterbanken afgewerkt met afkitten en daarna hebben we ons samen gebogen over de Plissee's! Ik had een heel ingewikkeld verhaal verwacht voor de ophanging, maar dat bleek erg mee te vallen, ze zitten er allemaal aan!
Hieronder zie je de vitrage in de slaapkamer!! Het maakt de ruimte gewoon 'af', het doet warmer en gezelliger aan, nu alleen hier de radiator nog op de plek en dan is deze slaapkamer echt helemaal klaar! 

Hieronder de woonkamer! Hier kun je dus de vitrage en de Plissee's zien! Ook hier moeten de twee radiatoren nog op de plek gezet worden, maar ik ben er zelf helemaal blij mee!!
En uiteindelijk hieronder het keukenraam! Hier zijn alleen Plissee's voorgemaakt, want omdat het in een dakkapel zit en de ramen helemaal open kunnen, passen hier geen vitrage's voor. De Plissee's kun je verplaatsen voor het raam en hangen zoals je ze hebben wilt! Ze kunnen helemaal dicht, of zoals hier op de foto te zien is of nog weer anders...ik vind het een geweldig systeem en denk dat ik dat straks ook in ons eigen woonhuis hebben wil!

Er kan dus weer wat van het lijstje afgestreept worden, heerlijk!! Nu is Erik weer verder gegaan in de badkamer en zijn de jongens ook in het appartement, met lego aan het spelen!

Hierbij nog even een ''dank je wel'' voor mijn moeder en mijn tante!! Ik ben helemaal blij met de vitrage's!!!!!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Fijn dat het naar je zin is.
Op naar de volgende klus.

groet van Hilda