donderdag 26 september 2013

Wandertag, zon en plannen

Jordy en Luuk hebben gisteren een Wandertag gehad, gelijk om 8.00u zijn ze weggewandeld. Luuk is met zijn klas richting Bleiberg Nötsch gelopen en Jordy een stuk de Erzberg op en via de Kadutschen terug. Alle kinderen hebben dan een Jause in de rugtas mee, dus er worden een paar pauze's gehouden, veel bekeken en uitgelegd en vooral gewoon een ochtend genoten van de natuur!
Thijs loopt vanochtend met de groep van de Kindergarten naar de boerderij van een meisje uit zijn groep, ze zijn er uitgenodigd voor Kuchen en elk kindje mag kijken of het een wortel, appel of oud brood in huis heeft, voor de paarden!
Zo geniet iedereen toch nog even van de heerlijke herfstdagen, heerlijk hoor, dat dit toch steeds weer gedaan wordt met de school en Kindergarten.

In het Hochtal zien we de zon echt duidelijk zakken aan de hemel! De dagen worden vanaf het begin van de herfst al dagelijks vier minuten korter (dat geldt voor zo ongeveer alle landen) en voor ons betekend het dat de zon weer meer naar de Dobratsch toe zakt...en eind november zal voor ons dan de zon weer voor zo'n zeven weken achter de Dobratsch zijn. Gisterenavond verdween de zon om 18.10u achter de Dobratsch en dat zal elke dag een paar minuten eerder zijn. We hebben het nu al een keer meegemaakt, dus we weten wat het inhoud en hoe het is om straks weer een poos geen zon in het dal te hebben, geen drama in elk geval, als die periode net zo mooi wordt als het vorige jaar, dan al helemaal niet!

Erik en ik zijn inmiddels weer voorzichtig aan het plannen voor de volgende 'verbouwing'. We moeten het voorlopig low budget houden, want de graafwerkzaamheden vallen een heel stuk boven het budget wat we ervoor gepland hadden. Dat betekend niet dat we niets kunnen doen! De wand tussen keuken en woonkamer gaat eruit, het verlaagde plafond in de keuken zal er daarvoor ook uitmoeten, een deuropening kan dichtgemetseld worden, het trappenhuis moet nog gegipst en geverfd worden, de slaapkamer van de jongens moet nog gescheiden worden naar twee slaapkamers...er moet dus een muur tussengezet worden, een extra radiator komen en nog meer van die dingen. Als de kelder 'droog' is, dan kan er een Speis worden gemaakt, zodat deze uit onze huidige woonkamer kan verdwijnen...tja, dan is de winter waarschijnlijk allang voorbij!! De grootste kostenposten zullen een nieuwe keuken en een badkamer zijn, dus die moeten wachten, maar met wat ik opgenoemd heb, vermaken we ons voorlopig wel :-)
Wij zullen dus, nadat onze volgende gasten in de herfstvakantie geweest zijn, onze intrek nemen in het appartement en beginnen met het slopen van het plafond en de muur, zodat we in elk geval deze winter een groot vertrek zullen hebben met meer licht en een betere warmteverdeling van de Etagenheizung!

2 opmerkingen:

huis tjokvol zei

succes met de verbouwing,leuk om zulke plannen te hebben

Anoniem zei

De verveling zal voorlopig nog niet toeslaan denk ik zo. Wel fijn dat je een uitwijk hebt naar het appartement.
Groeten van Josina