donderdag 7 november 2013

Dag 3: Krapfen, riool en flits!!


Zo, wat een dagje weer! Nadat ik Thijs weg heb gebracht, snel even naar de winkel en bij thuiskomst waren de arbeiders alweer bezig! Nog even weer bijgekletst en toen heb ik de eerste kan koffie maar eens gezet, ik had Krapfen (voor de nederlanders beter bekend als Berliner...) meegenomen dit keer, dus netjes erbij gedaan. We hebben de houten tuinset in de garage gezet, zodat ze daar de pauze's kunnen houden... De werktijden zijn in Oostenrijk nogal verschillend, de ene neemt een uur pauze in de middag en verder niet en de ander drinkt tussendoor steeds een bak. Ik zorg gewoon steeds voor koffie, water en wat lekkers erbij, vanmiddag heb ik nog wat tosti's gebakken...

Wij zijn nog steeds heel tevreden over de mensen, echt waar! Ze hadden het bijltje erbij neer kunnen gooien, na het tegenkomen van zoveel rotsen...maar in plaats daarvan was het wel even gemopper op de bouwers van het huis, maar de schouders eronder en verder! Ze hebben vreselijk veel rots weggebikt, net zolang totdat ze een strakke keldermuur overhielden. Even voor de duidelijkheid, de keldermuur is een gewoon gemetstelde muur uit betonblokken, maar deels tegen de rots aangezet... gelukkig is de muur van buiten helemaal gaaf, maar die rotsen zorgden er wel voor, dat het water 365 dagen in het jaar tegen de keldermuur aan bleef staan... nu hebben ze dus helemaal een soort gracht vrijgemaakt tot op de fundering! Deels ligt er op dit moment zelfs de drainage al in en ook een gedeelte van de keldermuur is al geisoleerd met isolatieplaten en daarna het noppenfolie er tegenaan!

Het is vandaag wel heerlijk weer geweest, het zonnetje heeft zich goed laten zien! En ondanks de puinhoop rond het huis, levert het toch wel weer heerlijke plaatjes op:


Het riool...we hadden erbij ingecalculeerd dat het riool vernieuwd zou gaan worden, het is natuurlijk erg dom om alles uit te laten graven en zo'n oude betonbuis te laten zitten! Gisteren was er tijdens de werkzaamheden al een ongelukje gebeurd, het oude riool zakte, ondanks meerdere stutten, toch een stukje in en brak....toevallig stond ik net buiten en kwam de meneer naar mij toe, hij verontschuldigde zich zelfs! Hahaha, ik zei: ''oh, geen probleem, ik zet een emmer in de badkamer en we redden ons wel even!'' De meneer was opgelucht en vroeg om een paar dingen en heeft binnen een kwartier een noodreparatie gemaakt, zodat we het riool gewoon weer konden gebruiken! Nou ja zeg!
Maar goed, vanmorgen gaven de heren al aan, dat het vandaag ietsje langer zou gaan duren want nu zou alles vervangen gaan worden. Erik doet zelf de doorgang van het huis naar buiten, dat is zo afgesproken, want dat kost de mensen ook nog weer flink tijd, Erik had alles wel zelf willen doen, maar dan houdt hij de mensen van het werk, dus dat kon niet/was niet handig. Vanaf een halve meter buiten het huis is tot de aansluiting op het gemeentegebeuren nu alles nieuw!! We kunnen het ook nu gewoon weer gebruiken en Erik doet zelf vanavond de doorgang van het huis en dan kunnen ze daar morgen de boel weer dicht maken...maar ook daar moeten ze nog eerst meer rots wegbikken...

onderop de foto zie je het oude riool, al afgekapt, rechts de regenpijp en rechts van het midden
de aansluiting van de gemeente (in de grond)


Op de foto hieronder zie je dus al een deel wat dicht gestort is, je ziet de isolatieplaten en het noppenfolie, evenals een deel nieuw riool en net de doorgang het huis binnen is het nog het oude.
Inmiddels zijn de mensen er volgens mij wel aan gewend, dat bij mij standaard de camera om de nek hangt...hahaha, het is voor onszelf en dan ook vooral voor Erik, die heel veel anders niet kan zien. Hij komt namelijk terug in het donker..., voor jullie natuurlijk :-) maar ook voor de technische dingen in de grond...want als het weer dicht zit, weet je niet meer exact waar de rioolbuis ligt, of de stroomkabel of waar de afvoer van de twee keukens het huis uit komt...was ook zo handig. Erik zei al in het begin, dat hij alle afvoeren kan plaatsen en terugvinden binnen het huis, alleen van de keukens niet...die afvoer verdween ergens door de muur en verder? Die blijkt dus onder de Heizraum uit het huis te komen...ook dat is gelijk vervangen! Maar nu weten we in elk geval waar deze ligt!

Hihihi, gisteren heb ik de mensen alleen nog even aan het schrikken gemaakt, terwijl het niet eens mijn bedoeling was!! Ik maakte van boven uit het slaapkamerraam, aan het einde van de middag een foto, die ging met flits...en dat terwijl dus de graafmachine net bovenop de stroomkabel stond te werken...de meneer stopte gelijk en keek geschrokken het raampje uit! Ik begreep gelijk waar hij van schrok, hij keek omhoog en zag mij dus...ik lachte mijn liefste glimlach en zwaaide netjes...hihihi, gelukkig kon hij erom lachen!

Oja...vanmiddag wilde ik de Etagenheizung weer aansteken. Die staat nu natuurlijk voor ons een verdieping lager, dus je moet af en toe even een blok hout erop doen en niet vergeten, anders wordt het na een paar uurtjes vanzelf fris in huis! De eerste keer opwarmen, dan moet je het altijd in de gaten houden, zodat je zeker weet dat alles goed rondpompt en niet weer een oververhitte Heizung in de keuken hebben staan...Ik was aan het opstoken en kwam weer even kijken bij de Heizung, een temperatuur van boven de 90 graden...hmmmm, normaal had ie al moeten rondpompen! Ik de kelder in, alle hendels en knoppen stonden goed! Ik weet inmiddels redelijk hoe het werkt, dus ik wilde dan de pomp maar even handmatig rond laten pompen (een ingebouwd foefje van Erik, na die toestand vorig jaar), maar de pomp reageerde niet!! Hmmmm, vooral rustig blijven en nadenken...ik keek om mij heen en kreeg een helder moment: de Fluchtschalter!!!! Er is een meneer van één van de vele gebrachte ladingen steentjes de garage in geweest, die heeft vast de lampschakelaar gezocht en gewoon maar even over de sticker ''Fluchtschalter'' gekeken....ik heb de schakelaar omgezet en gelukkig, de boel ging pompen!! Zo zie je maar weer, altijd alert blijven!!!

2 opmerkingen:

huis tjokvol zei

super ,ik moest er lachen om die flits van je fototoestel,gelukkig maar dat ze er om konden lachen,succes weer vandaag

gr yvonne

Anoniem zei

Wat een klus zeg. Groot gelijk dat je foto's maakt. Want nu weet je het maar over x jaar niet meer. Er wordt wel goed doorgewerkt zeg.
Groetjes van Josina.