vrijdag 2 december 2011

Het verschil en een bezichtiging!!

Wat veel mensen vragen is: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Nikolaus en Sinterklaas?
Tja, ik vind dit nog altijd lastig. De 'bedoeling' is eigenlijk hetzelfde: de kinderen krijgen cadeautjes....alleen hoe Nikolaus eruit ziet is niet hetzelfde....vreselijk wat een verschijning is het hier in de regio zeg! Nikolaus heeft één of andere rode badjas aan met de capuchon van diezelfde badjas op zijn hoofd een vreselijke nepbaard en over het algemeen piept er een gewone spijkerbroek met schoenen onder de badjas weg... maar!!!! Hier wordt het vieren van Nikolaus niet zo uitgemolken als in Nederland! De Nikolaus komt hier dan ook vandaag pas aan, hij viert op 6 december zijn verjaardag en dan is hij weer weg. Geen gedoe, geen schoen zetten en niet al weken lang lijstjes maken en bedenken van wat de kinderen willen hebben, nee, Nikolaus neemt 'gewoon' iets mee!! De meeste mensen die ik hier spreek, vieren het ook klein. De kinderen krijgen een paar kleine cadeautjes en dan is het goed. Hier in Duitsland wordt natuurlijk Kerstmis, met zijn Weihnachtsmann groots gevierd.
Zondag vieren wij Sinterklaas, bij mijn ouders, samen met mijn broers, schoonzussen en hun kids. We zijn dan inmiddels met 16 personen en dat is meer dan genoeg! De kinderen mogen vanavond nog één keer de schoen zetten en dan is het goed geweest. Dan vind ik het ook helemaal niet erg dat die beste man zijn koers weer richting Spanje voortzet...

Morgen hebben we een bezichtiging (voor het huis waar we nu in wonen)!! Heel apart natuurlijk. Eergisteren kwam de verhuurder aan de deur. Hij heeft een aantal weken geleden gereageerd op een berichtje in de krant van mensen die hier een huurhuis zoeken vanaf volgend jaar zomer/herfst. In eerste instantie hoorde hij er niets van terug, maar nu hebben die mensen toch weer contact opgenomen. De mensen komen uit Stuttgart, maar hun kinderen wonen in Bad Bentheim. Die mensen zijn flexibel in de periode dat ze hier willen komen wonen, als ze natuurlijk het huis mooi vinden. Ben benieuwd hoe dat gaat!! We spreken in ieder geval niets af in wanneer we hier echt zullen vertrekken!
In Nederland ken je natuurlijk de woningbouwverenigingen, waar je je kunt inschrijven als je woningzoekende bent, hier kennen we dat dus niet. Als je een woning zoekt, dan moet je gewoon de kranten in de gaten houden, het zijn dan ook voornamelijk huizen/woningen van particulieren. Heb je geen zin om die kranten allemaal in de gaten te houden, dan plaats je gewoon een advertentie van wat je zoekt. Makelaars hebben hier ook wel eens een huurwoning in de portefeuille, maar dat is niet altijd het geval.
Mensen met huisdieren, vooral met een hond en/of kat, komen dan ook lastiger aan een woning, de verhuurders zijn daar niet zo kapot van.

Hierboven heb ik het over huizen/woningen....tjee, daar wordt hier dus heel duidelijk een onderscheid in gemaakt. Je hebt een 'Haus' òf een 'Wohnung'. Ik zei bijvoorbeeld uit eem soort automatisme dat wij onze woning verkocht hadden...door sommigen werd er een beetje raar op gereageerd: ''Goh, een woning?''
Mensen die wisten waar wij woonden zeiden dan ook steevast 'Wohnung?' Jullie hadden toch een 'Haus?' Zo apart, mensen die vielen er gewoon echt over, terwijl mij dat gewoon echt helemaal niets uitmaakt!
Net zoals dat ik vertelde, dat wij in het dorp een 'Mietwohnung' gevonden hadden... een moeder die haar zoon bracht voor het spelen en bij ons voor de voordeur stond, vroeg dan ook of wij boven of beneden woonden...toen ik zei dat het hele huis voor ons was, keek ze verbaasd: ''maar je zei dat jullie een Mietwohnung hadden!?'' Tja, sorry hoor, ik maak daar eigenlijk geen onderscheid in, maar de duitse mensen dus wel!

Geen opmerkingen: