zondag 20 januari 2013

Iglo en broodbakmachine

Zoals ik gisteren schreef, is Erik met de jongens naar buiten geweest om een sneeuwhut te bouwen, het is alleen niet echt een hut geworden, maar meer een iglo! Ze pasten er met z'n vieren zelfs in!! Ze hebben er ook raampjes ingemaakt en de boel goed verstevigd, maar voor de zekerheid haalt Erik er vanavond het 'dak' een stukje af...het is natuurlijk niet geheel ongevaarlijk als één van de jongens er in zit, zonder dat iemand het weet en de boel zakt in...
 
 
Jordy bij de ingang

Thijs kijkt door het raampje

Jordy en Thijs zitten binnen (Luuk is te eigenwijs en wilde niet op de foto...)

Erik zit er bij in en heeft zo de foto gemaakt!

het uitzicht!
Vandaag is het niet zulk fraai weer...de temperatuur was vanmorgen zelfs boven nul en het heeft iets geregend, later op de dag zou de sneeuwgrens weer dalen en zou het overgaan in sneeuw, maar dat is nog niet zeker, misschien blijft het toch regenen.

De broodbakmachine...het rozijnenbrood is écht lekker geworden!! Wel wat weinig rozijnen, al had ik er iets meer in gedaan dan in het recept stond, maar de smaak is helemaal goed! Aangezien ik nog verse gist heb liggen, wat op moet, heb ik vanmorgen alweer een wit brood gebakken! Dit keer wat minder suiker en iets minder gist, maar nog is het teveel gerezen...nu heb ik het boekje er nog eens op nageslagen en wat staat erin?
''Indien u op een hooggelegen plaats woont, kunt u problemen krijgen, die typisch voor deze hoogte zijn. De lage luchtdruk in de bergen geeft minder weerstand aan de gist...'' Als tip wordt er aangegeven 1/4 theelepel minder gist, dat proberen we dus de volgende keer!
Ik heb natuurlijk tot nog toe alle broden gebakken in de oven...eerst met de keukenmachine kneden, dan laten rijzen, met de hand weer kneden, laten rusten, weer kneden en een brood vormen en vervolgens weer laten rijzen. Dat is nogal intensief en heel veel schoonmaakwerk achteraf, vandaar dat ik er tot nu toe ook nog niet weer mee begonnen was....met de broodbakmachine is het heel anders, alleen alles afwegen, in de bak geven en in de machine zetten, instellen en als de tijdklok op nul staat is het brood klaar, met het rijzen, rusten en alles erbij! Het bevalt dus erg goed!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk, die iglo, maar net wat je zegt er moet wel een gaatje in het dak. Je leest weleens over de gevolgen......
Lekker dat zelfgebakken brood, veel lekkerder dan uit de winkel. En... niet onbelangrijk, je weet wat erin zit en het is vers.
Groetjes van Josina

Anoniem zei

Hoi Karin,

Suiker werkt positief op gist inderdaad. Zout werkt negatief als je per ongeluk het zout op het gist gooit dan rijst het dus niet.

Groetjes Corine

huis tjokvol zei

super leuke iglo,o heerlijk zelf gemaakt brood.